Kosten en opbrengsten

Kosten

U koopt een aandeel in de coöperatie. Een aandeel komt overeen met een zonnepaneel. Een aandeel / zonnepaneel kost 330 euro (incl. BTW), Let er wel op dat u in totaal voor een maximaal aantal panelen kunt inschrijven dat overeenkomt met een eigen verbruik van maximaal 10.000 kWh per jaar. Houd daar rekening mee als u thuis al zonnepanelen heeft. Wij adviseren u niet meer dan 90% van uw huidige jaarverbruik (kWh) te reserveren.

Aegon regelt en betaalt de hoofdbekabeling en geeft gratis het recht op het gebruik van het dak aan de coöperatie. Dat scheelt aanzienlijk in kosten voor de coöperatie.

Opbrengsten

De opbrengsten hangen natuurlijk af van het weer. Op basis van een vuistregel - 85% van de maximale opbrengst - levert ons paneel (265 Wp) gemiddeld over 25 jaar, 225 kWh per jaar aan energie.

Voorbeeld (10 panelen)

Een deelnemer schrijft zich in de coöperatie voor 10 panelen. Dan onderscheiden we de volgende componenten:

  • Een korting op de energienota (Regeling Verlaagd Tarief, gegarandeerd voor de komende 15 jaar): 10 panelen x 225 kWh x € 0,1226 = € 275,85,- (incl. BTW). Deze korting wordt verstrekt door het energiebedrijf. Bron postcoderoosregeling.nl, zie hier.
  • Opbrengst binnen de Coöperatie Groen Hofzicht. Er moet nog een afspraak gemaakt worden met het bedrijf dat de energie van Groen Hofzicht gaat afnemen. We stellen die nu op 5 cent per kWh. Door deze deelnemer wordt dan binnen de coöperatie 10 x 225 kWh x € 0,05 = € 112,50 (incl. BTW) opgebouwd.

Nadat de energie opbrengst in het eerste jaar bekend is, zal in de ledenvergadering van de coöperatie een voorstel gepresenteerd worden, wat er met de opgebouwde opbrengst gebeurt (bv. dividend, herinvesteren, reserveren). Hierin zullen we ook meer duidelijkheid kunnen geven over het eindresultaat van de subsidie aanvragen (Klimaatfonds, Fonds 1818).