Ledenovereenkomst Coöperatie Groen Hofzicht ondertekend

Plaatsingsdatum: 22-nov-2016 21:38:11

22 november 2016 - Bewoners uit drie Haagse buurten en een Voorburgse wijk hebben vandaag de ledenovereenkomst ondertekend met Coöperatie Groen Hofzicht. Locatie was het hoofdkantoor van Aegon. De verzekeraar stelt het dak ervan beschikbaar voor de twee zonnepanelen-installaties van de coöperatie. Opgeteld gaat het om 539 panelen voor 60 huishoudens. De installaties samen zullen in de eerste 15 jaar een CO2 reductie opleveren van ongeveer 970.000 ton. De opbrengst in die periode bedraagt circa 1.850.000 kWh. De basisopbrengst is berekend op ruim 139.000 kWh per jaar. De beoogde oplevering van de installaties is nog voor het eind van dit jaar. Coöperatie Groen Hofzicht heeft daarvoor de opdracht gegund aan SolarNRG uit Poeldijk.

Bedrijf

De coöperatie is in juni 2016 opgericht. In aanloop naar het project is eerst een interessepeiling gehouden onder de bewoners in Bezuidenhout, Marlot, Mariahoeve en Essesteijn. “Als initiatiefnemers wilden wij weten of het zinvol was om dit project te starten”, zegt coöperatievoorzitter Cees Redegeld. “Uit de peiling bleek een grote belangstelling voor deelname. Daarop zijn wij van start gegaan.” In de afgelopen zeven maanden is er door de initiatiefnemers veel werk verzet. “In feite richt je een energiebedrijf op. Dat vereist expertise op allerlei gebied. Bij mijn mede-initiatiefnemers is die gelukkig aanwezig. En daar waar nodig schakelen we externe deskundigen in.”

Die deskundigheid is zeker ook aanwezig bij de coöperatieleden. Zij vormen samen de coöperatie en geven er ook vorm aan. De komende weken gaan bestuur en adviseurs verder met de realisatie van het zonnepanelenpark. Ziet u een kans om hen daarbij te ondersteunen? Neem dan via e-mail contact met hen op.

Buren

Een geschikt dak elders vinden voor een zonnepanelenpark, en vervolgens daarvoor toestemming en medewerking krijgen van de eigenaar blijkt voor bewoners vaak de grootste uitdaging. Redegeld: “Het aanbod van Aegon is dan ook geweldig. Bovendien regelt en betaalt het bedrijf de hoofdbekabeling voor de zonnepanelen-installaties”. Daarnaast geeft het bedrijf de coöperatie gratis het recht op het gebruik van de daken aan de coöperatie. Die bovendien het afgelopen jaar zijn vernieuwd.

“Aegon neemt zijn bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus”, aldus Rob Spuijbroek, Aegon-directielid. “Dat doen wij met het oog voor de belangen van onder meer onze buren. Daarom maken we het zonnepanelenpark van Coöperatie Groen Hofzicht graag mede mogelijk.”

Bewoners

Den Haag is de stad met de meeste zonnepanelen-installaties van

Nederland. De meest recente telling is van 2014 en laat zien dat het vermogen aan zonnepanelen met 1,4 megawatt (MW) is gestegen naar 8,6 MW. Steeds meer dragen bewonersinitatieven als de zonneparken van De Groene Regentes en Zon op Museon daaraan bij. De nieuwste loot aan deze stam is dus de zonnepanelen-installatie van Coöperatie Groen Hofzicht. Wethouder Joris Wijsmuller (Duurzaamheid) is blij met deze ontwikkeling. "Een klimaatneutrale en duurzame stad is alleen te realiseren met bewoners en bedrijven. Groen Hofzicht is een zeer aansprekend voorbeeld van een initiatief van bewoners samen met een bedrijf. Het is mooi om te zien dat deze initiatieven zichtbaar resultaat opleveren. Als gemeente leveren wij daar onze bijdrage aan door al deze initiatieven te ondersteunen. "

Die ondersteuning betreft onder meer het verlenen van subsidie door het initiatievenbudget dat Coöperatie Groen Hofzicht heeft ontvangen. Daarnaast is de coöperatie in gesprek met het Klimaatfonds van Duurzaam Den Haag voor subsidie.