Communicatie‎ > ‎

Berichten

Save the date - ALV Groen Hofzicht 26 mei 2020

Geplaatst 8 mei 2020 00:38 door Groen Hofzicht   [ 8 mei 2020 00:59 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Noteer dan de datum van de eerstvolgende ALV van onze coöperatie in uw agenda: dinsdag 26 mei 2020, van 20.30 tot 22.00 uur via Zoom. U heeft daarvoor vandaag via e-mail de uitnodiging met een toelichting ontvangen. U kunt onverhoopt niet aan deze ALV deelnemen? Vul dan de volmacht in en stuur deze retour naar de secretaris! De volmacht treft u als bijlage aan bij de uitnodiging voor deze ALV.

Lokale Energie Monitor 2019 gepresenteerd

Geplaatst 2 dec. 2019 02:40 door Groen Hofzicht   [ 2 dec. 2019 03:02 bijgewerkt ]

De productie van duurzame energie door lokale projecten van burgers in Nederland neemt de laatste jaren in rap tempo verder toe. Dat blijkt uit de op 29 november jl. gepubliceerde jaarlijkse Lokale Energie Monitor van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Lokale energieprojecten in Nederland produceren nu zeventien keer zo veel duurzame energie als in 2015, van 7MWp naar 118,5 MWp, meldde het NRC Handelsblad onlangs. 

Er zijn nu in totaal 649 collectieve zonprojecten, waarvan de meeste (94%) op daken. Hiervan zijn er 195 in 2019 in productie genomen (43 MWp): 183 zonnedaken en 12 zonneparken. Met wat er nog in de pijplijn zit, verwachten de opstellers van de Lokale Energie Monitor dat in 2020/2021 de grens van 1000 projecten wordt geslecht.

Enkele onderzoeksresultaten
 • Het totale aantal actieve burgers dat deelneemt aan de energietransitie via een coöperatie en/of crowdfundingplatform schatten we op bijna 85.000, oftewel 1% van alle huishoudens in Nederland.
 • Tweederde van de Nederlandse bevolking positief staat positief tegenover gezamenlijke productie van duurzame energie in de woonomgeving, en dat minstens 30% is bereid deel te nemen aan een energiecoöperatie of windcollectief (Motivaction, 2017). 
 • De meeste energiecoöperaties zijn te vinden in Noord-Holland, Gelderland en Zuid-Holland. In Noord-Holland zijn er opvallend veel productiecoöperaties met één installatie; onder andere een aantal Zon-coöperaties, coöperaties van VvE’s (in Amsterdam), van de Windcentrale en een andere ontwikkelaar.
 • De meeste lokale energiecoöperaties zijn te vinden in Friesland (64), Gelderland (59) en Noord-Brabant (56), gevolgd door Groningen (46).
 • De meeste nieuwe coöperaties zijn in 2019 opgericht in Utrecht (11) en Gelderland (9).
 • De coöperaties werken op elke geografische schaal samen met collegacoöperaties: lokaal, regionaal en landelijk. Energie Samen coördineert de belangenvertegenwoordiging op landelijk niveau, HIER opgewekt biedt een onafhankelijk landelijk kennisplatform. 
 • Niet alle lokale energiecoöperaties zijn coöperaties van burgers. We komen een beperkt aantal coöperaties van agrariërs, bedrijven en (zelfs) gemeenten tegen.
Energiecoöperaties: aantal per miljoen inwoners per provincie (2019)

Save the date - ALV Groen Hofzicht 7 mei 2019

Geplaatst 25 mrt. 2019 08:37 door Groen Hofzicht   [ 25 mrt. 2019 08:53 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Noteer dan de datum van de eerstvolgende ALV van onze coöperatie in uw agenda: dinsdag 7 mei 2019, van 20.30 tot 22.00 uur in het hoofdkantoor van Aegon te Den Haag.

Aegon organiseert rondleidingen langs eigen kunstcollectie

Geplaatst 21 jan. 2019 05:01 door Groen Hofzicht   [ 21 jan. 2019 05:02 bijgewerkt ]

Aegon opent dit voorjaar op twee zondagen (24 maart en 26 mei) de deuren van het Aegon hoofdkantoor in Den Haag om het publiek rond te leiden langs de eigen kunstcollectie. Aanleiding voor deze openstelling is de 80ste verjaardag van kunstenaar Peter Struyken van wie in het atrium van het hoofdkantoor in Den Haag de monumentale Driedimensionale Kleurstructuur hangt. Het 5.212 aluminium bollen tellende kunstwerk in 32 kleuren geldt als topbezit binnen de bedrijfscollectie.

Rondleiding
De duur van een rondleiding is ca. één uur. Per rondleiding kunnen maximaal 20 personen deelnemen. Aanmelden is verplicht. In verband met de toegangsprocedure bij Aegon dient u bij uw bezoek een geldig legitimatiebewijs te overleggen.

Aanmelden
U meldt zich vóór 28 februari 2019 via deze pagina aan.

Aegon kunstcollectie
De Aegon kunstcollectie bevindt zich in Den Haag en Leeuwarden. Het totaal aantal kunstwerken bedraagt ruim 2.000, waarvan de kerncollectie ongeveer 25% beslaat. Verscheidene disciplines zijn in de collectie vertegenwoordigd: schilderijen, foto's, tekeningen, grafiek, beelden, video, en opdrachtgebonden kunst. Het verzamelgebied is breed met een accent op thema’s mensbeeld en natuur.

Verwarmen zonder cv-ketel – bijeenkomst 12 januari

Geplaatst 8 jan. 2019 07:31 door Groen Hofzicht   [ 8 jan. 2019 07:31 bijgewerkt ]

Op 12 januari a.s. organiseert de WoonWijzerWinkel een themadag over het verwarmen van uw huis met warmtepompen en elektrisch verwarmen. Vanaf 09.00 uur bent u welkom in de showroom van de WoonWijzerWinkel aan de Directiekade 2 in Rotterdam. Met een kopje koffie kunt u vervolgens plaatsnemen bij presentaties over warmtepompen en elektrisch verwarmen. Daarna heeft u nog de mogelijkheid om rond te kijken in de showroom. En kunt u vragen te stellen aan de adviseurs. Rond 13.00 uur is de themadag afgelopen.

Inschrijven en meerijden
Inschrijven voor deze themadag? Ga naar het formulier onderaan deze pagina. Ook de werkgroep Duurzaam Bezuidenhout neemt deel aan deze bijeenkomst. Voor het vervoer zetten we de elektrische deelauto van Bezuidenhout in. Meerijden? Stuur dan een mail naar de werkgroep. In de auto is plaats voor vier personen.

Inkoopactie warmtepompen
Tijdens de themadag wordt u geïnformeerd over de verschillende soorten warmtepompen en elektrische verwarmingssystemen. In de showroom kunt u de systemen vervolgens ook bekijken, zodat u er een beeld bij heeft. Overtuigd? U kunt zich tijdens de themadag meteen inschrijven voor de inkoopactie warmtepompen.

WoonWijzerWinkel
WoonWijzerWinkel is het officiële Energieloket voor gemeente Den Haag. De winkel adviseert onafhankelijk. Daardoor kunt u vertrouwen op een betrouwbaar en objectief advies over het verduurzamen van uw woning.

Lokale Energie Monitor 2018: Exponentiele groei opwek door lokale energiecoöperaties

Geplaatst 23 nov. 2018 02:34 door Groen Hofzicht   [ 23 nov. 2018 02:34 bijgewerkt ]

De door lokale energiecoöperaties opgewekte duurzame energie is in 2018 opnieuw sterk gegroeid. Er is nu 74,5 MWp aan collectief zonvermogen in productie en 159 MW aan collectieve wind, opgeteld genoeg stroom voor ruim 140.000 huishoudens. Op korte termijn staat er nog minstens een verdubbeling op de planning. Het aantal coöperaties is in 2018 toegenomen met 85 tot 484. Ook zijn de eerste warmtecoöperaties en biogasprojecten van start gegaan. Bijna 70.000 Nederlanders zijn lid van een lokale energiecoöperatie. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2018.

Nieuwe projecten
De groei van het aantal collectieve zonprojecten zet, net als in voorgaande jaren, onverminderd door. Er zijn nu 450 zonprojecten met een collectief vermogen van 74,5 MWp. In 2018 kwamen er 173 nieuwe projecten met een vermogen van 37,4 MWp bij. Ook deze ontwikkeling zet voorlopig door. In 2019 worden nog eens 240 nieuwe projecten verwacht met een gezamenlijk vermogen van 68 MWp. Daarnaast zijn er nog zeker 130 projecten in voorbereiding waarvan realisatie nog minder concreet is. Koplopers in zon zijn Noord-Holland, Noord-Brabant, Friesland en Gelderland.

Zuid-Holland
Op basis van inwoneraantallen of landoppervlakte springt Friesland er op het vlak van collectieve zon-ontwikkeling duidelijk uit: per 1000 inwoners wordt 19 kWp in collectief verband opgewekt, in Groningen en Overijssel ligt dat op 9 en 8 KWp, in Zuid-Holland op 1 kWp per 1000 inwoners.

Investeringen
Er is voor bijna 100 miljoen euro geïnvesteerd in collectieve zon, grotendeels opgebracht door particulieren en kleine ondernemers. In 2018 is het aantal zonprojecten dat is gerealiseerd met de postcoderoosregeling verdubbeld met een verdriedubbeling van het vermogen.
Den Haag
Er is duidelijk belangstelling onder Haagse burgers voor deelname aan coöperatieve zonnepanelenparken. Wilt u het dak van uw school, bedrijf of organisatie daarvoor beschikbaar stellen? Neem dan contact op met de coöperatie in uw wijk of buurt en de Gemeente Den Haag. 

Door particulieren gefinancieerde zonnepanelenparken - totaal aantal panelen 1998 stuks - in Den Haag zijn:
 • ZonneVogel, op het dak van de Montessorischool aan de Laan van Poot en op het dak van de Europese school bij de Houtrustbrug, respectievelijk 92 en 185 panelen. Door ZonneVogel Coöperatie U.A.
 • Zon der Gaslaan, op het dak van Sporthal Gaslaan. Door Coöperatieve Zon der Gaslaan (van de Groene Regentes), 240 panelen, deelnemers uit vooral Regentesse- en Valkenboskwartier
 • Zon op Museon, op het dak van het Museon. Door Coöperatie Zon op Museon (van BES - BuurtEnergie Statenkwartier), 208 panelen, deelnemers uit vooral het Statenkwartier
 • Groen Hofzicht, op het dak van het Aegon-hoofdkantoor. Door Coöperatie Groen Hofzicht, 539 panelen, 59 deelnemers uit Bezuidenhout, Marlot, Mariahoeve en Essesteijn (Voorburg)
 • Zon op World Forum, op het dak van het World Forum The Hague. Door Coöperatie Zon op Museon (van BuurtEnergie Statenkwartier), 258 panelen, deelnemers uit vooral het Statenkwartier
 • Langebeesten Energiek, op het dak van Poppodium Paard. Door Coöperatie Langebeesten Energiek, 156 panelen, 45 deelnemers uit het centrum
 • Haags Opgewekt, op het dak van theater De Nieuwe Regentes. Door Coöperatie Haags Opgewekt (van de Groene Regentes), 320 panelen, 72 deelnemers uit vooral Regentesse- en Valkenboskwartier

In ontwikkeling is: Zonnepark 't Oor in Bezuidenhout, een deel van de panelen op het zonnepark is eigendom van de leden van de energiecoöperatie ’t Oor (van Energie van Hollandsche bodem), inschrijving gesloten.

Uitnodiging Algemene Ledenvergadering 27 november 2018

Geplaatst 13 nov. 2018 13:38 door Groen Hofzicht   [ 13 nov. 2018 13:38 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Dan heeft u vandaag via e-mail de uitnodiging inclusief de stukken ontvangen voor de Algemene Ledenvergadering (ALV) op dinsdagavond 27 november aanstaande.

Graag ontvangen wij uw bevestiging van deelname aan deze ALV uiterlijk 20 november a.s. Dit in verband met de catering door Aegon. U mailt uw bevestiging via groenhofzicht@gmail.com naar Coöperatie Groen Hofzicht.

Kunt u niet aanwezig kan zijn op deze vergadering? Volmacht dan een medelid of het Bestuur! U download daarvoor de volmacht, vult deze in en retourneert hem via groenhofzicht@gmail.com naar Coöperatie Groen Hofzicht. De volmacht is ook als bijlage aan de uitnodiging toegevoegd.

Voor onze leden in Bezuidenhout: meepraten over wijkprogramma

Geplaatst 25 okt. 2018 03:25 door Groen Hofzicht   [ 25 okt. 2018 03:27 bijgewerkt ]

Elk jaar stelt het stadsdeel Haagse Hout, waarvan Bezuidenhout deel uitmaakt, een wijkprogramma op. Dat is een plan van aanpak van de belangrijkste thema’s die bij bewoners leven. Daarbij betrekt de Gemeente Den Haag graag bewoners van de wijk. Je kunt samen met andere wijkbewoners in gesprek over thema’s als duurzaamheid.

Aanmelden
Wil je meepraten? Meld je dan aan voor de chatsessie op 1 november 2018 van 20.00 tot 21.00 uur. Gewoon thuis met de laptop op de bank of achter de computer. Na aanmelding krijg je een e-mail met een link waarmee je kunt inloggen voor de sessie.

Chatsessie
Tijdens de chatsessie kunnen bewoners anoniem reageren op elkaars ideeën over de wijk. Later dit jaar zijn de uitkomsten van de chatsessie bekend. De gemeente verwerkt de ideeën uit de sessie in het wijkprogramma 2018 voor Bezuidenhout midden en oost.

Huidig wijkprogramma
Om een idee te krijgen wat een wijkprogramma inhoudt kan je de editie 2017-2019 voor Bezuidenhout midden en oost downloaden.

Wethouder Liesbeth van Tongeren op bezoek bij Groen Hofzicht

Geplaatst 27 sep. 2018 05:13 door Groen Hofzicht   [ 27 sep. 2018 05:14 bijgewerkt ]

Liesbeth van Tongeren, wethouder Duurzaamheid en Energietransitie van de Gemeente Den Haag​, zal  vrijdagmiddag 12 oktober 2018 de wijk Mariahoeve bezoeken. Onderdeel van het programma is een bezoek aan het zonnepanelenpark van Groen Hofzicht bij het hoofdkantoor van Aegon. De wethouder is onder meer geïnteresseerd in de verbinding die het bedrijf met de bewoners legt via het beschikbaar stellen van zijn dak voor hun zonnepanelenpark.

In Den Haag zijn er nog vele daken bij bedrijven, coöperaties, scholen en andere instellingen die mogelijkerwijs geschikt zijn voor zonnepanelenparken door bewoners in samenwerking met de eigenaren van de daken. Aegon en andere partijen geven het goede voorbeeld, zie daarvoor het overzicht in dit artikel.

Geïnspireerd om ook het dak van uw bedrijf of instelling beschikbaar te stellen voor een collectief zonnepanelenpark voor omwonenden? Neem dan contact op met een van energiecoöperaties in Den Haag. Zij verkennen graag met u de mogelijkheden. Leg net als Aegon ook de duurzame verbinding met uw buren in de wijk!

Zonnepanelenpark op dak De Nieuwe Regentes gereed

Geplaatst 13 sep. 2018 14:26 door Groen Hofzicht   [ 27 sep. 2018 01:51 bijgewerkt ]

Coöperatie Haags Opgewekt U.A, opgericht door de Groene Regentes, heeft onlangs het zonnepanelenpark op het dak van theater De Nieuwe Regentes opgeleverd. Het dak is gerealiseerd door vrijwilligers van de Groene Regentes en 72 buurtbewoners die 320 zonnepanelen hebben gefinancierd.

Op 25 oktober a.s. neemt de coöperatie haar eerste, coöperatieve zonnedak op theater De Nieuwe Regentes in gebruik. In samenwerking met theater De Nieuwe Regentes begint om 15.00 uur de duurzame theatervoorstelling ‘Buurman in de natuur’, waarna het dak feestelijk wordt geopend. Wethouder Liesbeth van Tongeren verricht de opening. (Time laps van de bouw)

Stand van zaken
Door particulieren gefinancieerde zonnepanelenparken - totaal aantal panelen 1998 stuks - in Den Haag zijn:

 • ZonneVogel, op het dak van de Montessorischool aan de Laan van Poot en op het dak van de Europese school bij de Houtrustbrug, respectievelijk 92 en 185 panelen. Door ZonneVogel Coöperatie U.A.
 • Zon der Gaslaan, op het dak van Sporthal Gaslaan. Door Coöperatieve Zon der Gaslaan (van de Groene Regentes), 240 panelen, deelnemers uit vooral Regentesse- en Valkenboskwartier
 • Zon op Museon, op het dak van het Museon. Door Coöperatie Zon op Museon (van BES - BuurtEnergie Statenkwartier), 208 panelen, deelnemers uit vooral het Statenkwartier
 • Groen Hofzicht, op het dak van het Aegon-hoofdkantoor. Door Coöperatie Groen Hofzicht, 539 panelen, 59 deelnemers uit Bezuidenhout, Marlot, Mariahoeve en Essesteijn (Voorburg)
 • Zon op World Forum, op het dak van het World Forum The Hague. Door Coöperatie Zon op Museon (van BuurtEnergie Statenkwartier), 258 panelen, deelnemers uit vooral het Statenkwartier
 • Langebeesten Energiek, op het dak van Poppodium Paard. Door Coöperatie Langebeesten Energiek, 156 panelen, 45 deelnemers uit het centrum
 • Haags Opgewekt, op het dak van theater De Nieuwe Regentes. Door Coöperatie Haags Opgewekt (van de Groene Regentes), 320 panelen, 72 deelnemers uit vooral Regentesse- en Valkenboskwartier

In ontwikkeling is: Zonnepark 't Oor in Bezuidenhout, een deel van de panelen op het zonnepark is eigendom van de leden van de energiecoöperatie ’t Oor (van Energie van Hollandsche bodem), inschrijving gesloten.

Ook uw dak beschikbaar stellen?
Er is duidelijk belangstelling onder Haagse burgers voor deelname aan coöperatieve zonnepanelenparken. Wilt u het dak van uw school, bedrijf of organisatie daarvoor beschikbaar stellen? Neem dan contact op met de coöperatie in uw wijk of buurt en de Gemeente Den Haag.

1-10 of 41