Communicatie‎ > ‎

Berichten

Coöperatie Groen Hofzicht op Duurzaamheidsfestival Mariahoeve - 14 april 2018

Geplaatst 10 apr. 2018 13:56 door Groen Hofzicht   [ 11 apr. 2018 00:02 bijgewerkt ]


Verduurzamen van jouw wijk, woning en voeding? Op zaterdag 14 april aanstaande kan je er de nodige inspiratie voor opdoen tijdens het Duurzaamheidsfestival Mariahoeve van 11.00 tot 17.00 uur in het
 Wijkcentrum aan de Ivoorhorst 155. Voor huurders én eigenaren van woningen zeker een bezoek waard! Wandel hieronder alvast door het divers en smakelijk samengesteld programma. Ook Coöperatie Groen Hofzicht is er met een stand present.  

Wijkenergieplan
De gemeente Den Haag heeft de ambitie om de komende vijf jaar 25.000 à 30.000 woningen en 5.000 bedrijfspanden klimaatneutraal en aardgasvrij te maken. Er wordt gestart met 10 focuswijken waarvan Mariahoeve er een is. Ook voor deze wijk zullen de gemeente, overheden en marktpartijen samen met de buurt een wijkplan voor schone energie maken. De gemeente en Stadsdeelkantoor Haagse Hout gaan daar met jou graag over in gesprek.

Woning
Wat doen woningbouwcoöperaties Staedion en Vestia om de wijk te verduurzamen? Wat vind je als huurder wat er moet gebeuren? Grijp de kans om dat met jouw coöperatie te bespreken. Als bewoner kan je vaak op eenvoudige wijze aan energiebesparing doen. De Stichting Aarde-Werk presenteert daarvoor de energiebespaarbox. Hou Van Je Huis van de gemeente Den Haag tonen op het festival een reeks van duurzame oplossingen voor jouw woning. Deze organisatie laat samen met Coöperatie HOOM en de Groene Regentes zien hoe je samen energie kunt besparen.

https://sites.google.com/site/groenhofzicht/communicatie/berichten/cooeperatiegroenhofzichtopduurzaamheidsfestivalmariahoeve-14april2018/Mariahoeve_17_1mei2016_doorMaxKoninkx.jpg?attredirects=0
Voeding
Loop verder en zie hoe openbare plantsoenen en balkons geschikt zijn te maken voor de kweek van eigen groenten. De Stichting Zelfvoorzienende Leefhectaren laat zien op welke wijze. Bezoek de stand van Permacultuur Den Haag over voedsel verbouwen in de wijk. Ook bijen mogen we rekenen tot 'bewoners' van Mariahoeve. Ze zijn belangrijk voor de bestuiving van vele planten en hebben daarom indirect een rol van ongeveer dertig procent in de keten van al het menselijk voedsel. Tijdens het festival staat de bij dan ook centraal in verscheidene workshops. 

Zelf maken
Hoe vaak heb je al niet gedacht, waarom dit apparaat weggooien en niet repareren? Herstellen is vaker mogelijk dan je verwacht, zo laat Repair Café Mariahoeve zien. Wol en vilt blijken erg geschikt om mooie dingen te maken, de vrouwen van Stichting Vrolijk Werk stellen die graag aan je voor. Tekenatelier & Zeefdrukstudio Wilde Meijs geeft een demonstratie natuurtekenen. Schilderen met natuurlijke pigmenten wordt getoond door Daan in Space. Een tuinwoord maken met zelfgemaakte letters? Dat kan in de workshop van Slow Down en Enjoy.

https://sites.google.com/site/groenhofzicht/communicatie/berichten/cooeperatiegroenhofzichtopduurzaamheidsfestivalmariahoeve-14april2018/Patrrick%20Suer%20-%20soepmobiel%20-%20fete%20de%20la%20nature.jpg?attredirects=0
Opladen
De wandeling over het festivalterrein biedt een breed scala aan workshops en demonstraties. Even opladen? Resto Van Harte en De Soepmobiel zorgen dat jouw energieniveau op peil blijft. Begeleid door zang en gitaar van Mireille Hollaar. De hightea met statushouders en buurtbewoners zal je ook nieuwe inspiratie en energie opdoen. Groen kent geen grenzen!

Kinderen
Terwijl jij je laat inspireren tijdens het Duurzaamheidsfestival Mariahoeve is er voor de kinderen ook een eigen groen speelveld: in het Toverbosch maken zij zelf een pijl en boog met wilgentenen. Solly, de zon-etende robot is er ook. Hij kan met de zonnepanelen in zijn mond zonnestralen “eten”. Kinderen kunnen zelf energie opwekken met Solly. Solly kan de energie die hij eet doorgeven aan zijn vriendje Letty, die er alle kleuren licht van kan maken. En heb je als kind naar steeds energie over? Kom dan slopen tijdens de workshop van Make It Art Worthy. Of kies het springkussen ;-)

Coolste beste idee
Aan het eind van de middag zal wethouder Joris Wijsmuller aanwezig zijn om een prijs uit te reiken aan de basisschoolleerlingen uit Mariahoeve die de prijsvraag "het coolste beste idee over duurzaamheid” hebben gewonnen.

De meer dan 30 organisaties heten jou graag welkom op zaterdag 14 april a.s. Tot ziens in het Wijkcentrum aan de Ivoorhorst 155! 

Algemene Ledenvergadering 20 april 2018

Geplaatst 2 apr. 2018 05:53 door Groen Hofzicht   [ 2 apr. 2018 12:21 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Dan ontvangt u vandaag via e-mail de uitnodiging inclusief de stukken voor de Algemene Ledenvergadering op vrijdagavond 20 april aanstaande. Het bestuur heet u dan graag welkom. 

Bevestiging
Graag ontvangen wij uw bevestiging van deelname aan deze ALV uiterlijk 13 april a.s. Dit in verband met de catering door Aegon. U mailt uw bevestiging via groenhofzicht@gmail.com naar Coöperatie Groen Hofzicht.

Volmacht
Kunt u niet aanwezig kan zijn op deze vergadering? Volmacht dan een medelid of het Bestuur. U download daarvoor de volmacht, vult deze in en retourneert hem via groenhofzicht@gmail.com naar Coöperatie Groen Hofzicht.

Via het dak verbonden met de buurt

Geplaatst 5 dec. 2017 04:41 door Groen Hofzicht   [ 5 dec. 2017 05:05 bijgewerkt ]

FRITS! is de wekelijkse talkshow van Omroep West. Presentator Frits Huffnagel ontving afgelopen zaterdag 2 december onder meer Maarten Edixhoven, directeur Aegon Nederland. Hij gaf aan dat Aegon in Den Haag blijft en wil graag samen met de samenleving zijn bedrijf nóg sterker verankeren in de hofstad. Als voorbeeld noemde hij onder meer het zonnepanelenpark van Groen Hofzicht op het dak van het Aegon-hoofdkantoor in Mariahoeve.

"Er kwam een idee uit de buurt om zonnepanelen op het vrijwel lege dak te leggen. Nu liggen er 539 zonnepanelen van de coöperatie waarvan de stroom voor de deelnemers is. Daarmee verbind je je met de buurt", aldus de gedreven Aegon-directeur. Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer) luisterde met Martijn van der Kooij (schrijver) aandachtig toe.

Bekijk de passage uit het interview terug, vanaf minuut 19.00 tot 22.17.


Algemene Ledenvergadering 7-12-2017

Geplaatst 26 nov. 2017 13:56 door Groen Hofzicht   [ 26 nov. 2017 14:31 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Dan heeft u onlangs de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering op 7 december a.s. ontvangen. Het bestuur heet u graag welkom. Kunt u er niet aanwezig zijn? Vul dan de volmacht in. Lees de mail voor meer informatie.

Lokaal opgewekte stroom goed voor 85.000 huishoudens

Geplaatst 19 nov. 2017 14:17 door Groen Hofzicht   [ 19 nov. 2017 14:31 bijgewerkt ]

De energietransitie in Nederland gebeurt van onderaf, zo blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017. De groei van het aantal burgers, dat samen energie opwekt, is niet te stoppen. Het aantal energiecoöperaties steeg in 2017 verder naar 392 (60 meer dan vorig jaar). Hiermee is in bijna elke Nederlandse gemeente een coöperatie actief. Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten is toegenomen. Deze projecten leveren genoeg stroom op voor 85.000 huishoudens. De groei zet naar verwachting ook komend jaar door. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017.

Stemmen tijdens evenement HIER opgewekt 2017
Postcoderoosprojecten
Realisatie van projecten via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling genoemd, komt voorzichtig tot bloei. In 2017 zijn er 63 nieuwe postcoderoosprojecten, zoals het van Coöperatie Groen Hofzicht, bijgekomen. Daarmee is het aantal postcoderoosprojecten verdubbeld tot een totaal van 114 projecten sinds het begin van de regeling (2014). Zij zijn samen goed voor bijna 9 MWp. Daarnaast zitten nog minstens 158 geplande postcoderoosprojecten in de pijplijn. 

Verdubbeling zonprojecten
De energiecoöperaties hebben in 2017 100 nieuwe collectieve zonprojecten gerealiseerd. In totaal is er nu voor 37 MWp aan zonvermogen collectief opgewekt, dat is 53% meer dan in 2016. Op het totale zonne-energie vermogen van 2000 MWp in Nederland is dat 1,8%. De verwachting is dat het aantal zonprojecten in 2018/19 verdubbelt, onder meer door een flink aantal grote zonneweides dat gepland staat. 

Feiten en cijfers 2017
  • Er zijn 19 wind-, 57 project- en 237 lokale energiecoöperaties.
  • De 313 coöperaties hebben samen 50.000 leden.
  • Zuid-Holland telt 34 coöperaties die goed zijn voor 2,1 MWp vermogen zon en 40,4 MW vermogen wind.
  • De meeste lokale energiecoöperaties zijn te vinden in Friesland en Noord-Brabant. 
  • In Groningen zijn de meeste nieuwe lokale coöperaties opgericht. 
  • In Zuid-Holland zijn de meeste nieuwe projectcoöperaties opgericht. 
  • Met de opkomst van de energiecoöperaties is een nieuwe lokale energiemarkt ontstaan.
  • Doel: lokaal opwekken en afnemen, geldstromen lokaal houden en bijdragen aan versterking van de gemeenschap 

Foto: evenement HIER opgewekt 2017, georganiseerd door het gelijknamige platform. Dit is er voor iedereen die bezig is met lokale duurzame energie, en iedereen die daar interesse in heeft. HIER opgewekt stelt jaarlijks de Lokale Energie Monitor samen.

Groen Hofzicht op landelijk congres HIER opgewekt 2017

Geplaatst 31 okt. 2017 06:07 door Groen Hofzicht   [ 31 okt. 2017 06:09 bijgewerkt ]

Jaarlijks vindt in november hét evenement HIER opgewekt plaats. Met ruim 900 bezoekers en meer dan dertig sessies is het evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland. Groen Hofzicht zal er een sessie verzorgen over zon op andermans dak, in ons geval: het dak van het hoofdkantoor van Aegon in Mariahoeve, Den Haag. 

Sessie
We geven er antwoorden op vragen als: Hoe is het project aangepakt? Welke afspraken zijn er gemaakt? En hoe is de financiering geregeld? Behalve door Groen Hofzicht zijn er ook presentaties over dit onderwerp door Energiecoöperatie Zuiderlicht​, Duurzaam Groede / Maak onze regio duurzamer en Kennemer Energie​.

Over HIER opgewekt
HIER opgewekt is hét platform voor iedereen die bezig is met lokale duurzame energie, en iedereen die daar interesse in heeft. Voor initiatiefnemers en klanten/leden van energiecoöperaties, maar ook voor samenwerkingspartners zoals gemeenten, provincies, corporaties, verenigingen van eigenaren en serviceverleners. 

Reminder: ALV 31 augustus 2017

Geplaatst 29 aug. 2017 01:43 door Groen Hofzicht   [ 29 aug. 2017 01:43 bijgewerkt ]

Een reminder voor onze leden: aanstaande donderdag 31 augustus is er een Algemene Ledenvergadering. Zie uw mail voor de agenda en vergaderstukken. Het bestuur heet u er graag welkom!

Plaatsen op wachtlijst

Geplaatst 29 aug. 2017 01:21 door Groen Hofzicht   [ 29 aug. 2017 01:21 bijgewerkt ]

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het zonnepanelenpark van Groen Hofzicht? De panelen zijn allemaal verkocht. Er is wel een wachtlijst. Vul daarvoor dit formulier in:


Puzzel Groen Hofzicht gelegd

Geplaatst 27 jun. 2017 14:10 door Groen Hofzicht   [ 27 jun. 2017 14:11 bijgewerkt ]

Aegon Nederland verraste de leden van Coöperatie Groen Hofzicht met een toepasselijk cadeau: een meer dan 1000 stukjes tellende puzzel van het bovenaanzicht van onze zonnepanelencoöperatie. Erg leuk! Sicco heeft als eerste de puzzel weten te leggen. Hij mailde deze foto naar Groen Hofzicht.

Je bent ook lid van Coöperatie Groen Hofzicht en hebt de puzzel nog niet in jouw bezit? In nieuwsbrief 5, die je op 27 juni ontving, staat waar en tot wanneer je die kan ophalen. Doen!


Video realisatie zonnepanelenpark Groen Hofzicht

Geplaatst 16 jun. 2017 00:41 door Groen Hofzicht   [ 16 jun. 2017 00:41 bijgewerkt ]


Het complete zonnepanelenpark van Coöperatie Groen Hofzicht is sinds 24 mei 2017 in bedrijf. De intekening voor de panelen vond plaats in september 2017. Binnen vier weken waren alle panelen verkocht aan in totaal 60 huishoudens. Vier maanden later werd het eerste deel van 132 panelen in bedrijf gesteld, het tweede deel van 407 panelen volgde op in mei 2017. 

Aan de werving ging een aantal maanden voorbereiding vooraf, na de eerste bijeenkomst bij Aegon in maart 2016. De verzekeraar lichtte daar het aanbod toe om een aantal daken van het hoofdkantoor voor een zonnepanelen-installatie beschikbaar te stellen, te realiseren door omwonenden. Daarop heeft een aantal omwonenden eerst bij buurtgenoten via onder meer het web gepeild of en hoeveel belangstelling ervoor was. Die bleek zeer groot. Dat was het sein voor de initiatiefnemers om er de schouders onder te zetten. In juli richtten zij Coöperatie Groen Hofzicht U.A. op.

In het gehele traject is er intensief en tot volle tevredenheid samengewerkt met een aantal medewerkers van Aegon. Het bedrijf heeft bovenstaand filmpje samengesteld, in overleg met Groen Hofzicht.

1-10 of 29