Communicatie‎ > ‎

Berichten

Via het dak verbonden met de buurt

Geplaatst 5 dec. 2017 04:41 door Groen Hofzicht   [ 5 dec. 2017 05:05 bijgewerkt ]

FRITS! is de wekelijkse talkshow van Omroep West. Presentator Frits Huffnagel ontving afgelopen zaterdag 2 december onder meer Maarten Edixhoven, directeur Aegon Nederland. Hij gaf aan dat Aegon in Den Haag blijft en wil graag samen met de samenleving zijn bedrijf nóg sterker verankeren in de hofstad. Als voorbeeld noemde hij onder meer het zonnepanelenpark van Groen Hofzicht op het dak van het Aegon-hoofdkantoor in Mariahoeve.

"Er kwam een idee uit de buurt om zonnepanelen op het vrijwel lege dak te leggen. Nu liggen er 539 zonnepanelen van de coöperatie waarvan de stroom voor de deelnemers is. Daarmee verbind je je met de buurt", aldus de gedreven Aegon-directeur. Sybrand van Haersma Buma (fractievoorzitter van het CDA in de Tweede Kamer) luisterde met Martijn van der Kooij (schrijver) aandachtig toe.

Bekijk de passage uit het interview terug, vanaf minuut 19.00 tot 22.17.


Algemene Ledenvergadering 7-12-2017

Geplaatst 26 nov. 2017 13:56 door Groen Hofzicht   [ 26 nov. 2017 14:31 bijgewerkt ]

U bent lid van Coöperatie Groen Hofzicht? Dan heeft u onlangs de uitnodiging voor de Algemene Ledenvergadering op 7 december a.s. ontvangen. Het bestuur heet u graag welkom. Kunt u er niet aanwezig zijn? Vul dan de volmacht in. Lees de mail voor meer informatie.

Lokaal opgewekte stroom goed voor 85.000 huishoudens

Geplaatst 19 nov. 2017 14:17 door Groen Hofzicht   [ 19 nov. 2017 14:31 bijgewerkt ]

De energietransitie in Nederland gebeurt van onderaf, zo blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017. De groei van het aantal burgers, dat samen energie opwekt, is niet te stoppen. Het aantal energiecoöperaties steeg in 2017 verder naar 392 (60 meer dan vorig jaar). Hiermee is in bijna elke Nederlandse gemeente een coöperatie actief. Ook het aantal collectieve zon- en windprojecten is toegenomen. Deze projecten leveren genoeg stroom op voor 85.000 huishoudens. De groei zet naar verwachting ook komend jaar door. Dat blijkt uit de Lokale Energie Monitor 2017.

Stemmen tijdens evenement HIER opgewekt 2017
Postcoderoosprojecten
Realisatie van projecten via de Regeling Verlaagd Tarief, ook wel postcoderoosregeling genoemd, komt voorzichtig tot bloei. In 2017 zijn er 63 nieuwe postcoderoosprojecten, zoals het van Coöperatie Groen Hofzicht, bijgekomen. Daarmee is het aantal postcoderoosprojecten verdubbeld tot een totaal van 114 projecten sinds het begin van de regeling (2014). Zij zijn samen goed voor bijna 9 MWp. Daarnaast zitten nog minstens 158 geplande postcoderoosprojecten in de pijplijn. 

Verdubbeling zonprojecten
De energiecoöperaties hebben in 2017 100 nieuwe collectieve zonprojecten gerealiseerd. In totaal is er nu voor 37 MWp aan zonvermogen collectief opgewekt, dat is 53% meer dan in 2016. Op het totale zonne-energie vermogen van 2000 MWp in Nederland is dat 1,8%. De verwachting is dat het aantal zonprojecten in 2018/19 verdubbelt, onder meer door een flink aantal grote zonneweides dat gepland staat. 

Feiten en cijfers 2017
  • Er zijn 19 wind-, 57 project- en 237 lokale energiecoöperaties.
  • De 313 coöperaties hebben samen 50.000 leden.
  • Zuid-Holland telt 34 coöperaties die goed zijn voor 2,1 MWp vermogen zon en 40,4 MW vermogen wind.
  • De meeste lokale energiecoöperaties zijn te vinden in Friesland en Noord-Brabant. 
  • In Groningen zijn de meeste nieuwe lokale coöperaties opgericht. 
  • In Zuid-Holland zijn de meeste nieuwe projectcoöperaties opgericht. 
  • Met de opkomst van de energiecoöperaties is een nieuwe lokale energiemarkt ontstaan.
  • Doel: lokaal opwekken en afnemen, geldstromen lokaal houden en bijdragen aan versterking van de gemeenschap 

Foto: evenement HIER opgewekt 2017, georganiseerd door het gelijknamige platform. Dit is er voor iedereen die bezig is met lokale duurzame energie, en iedereen die daar interesse in heeft. HIER opgewekt stelt jaarlijks de Lokale Energie Monitor samen.

Groen Hofzicht op landelijk congres HIER opgewekt 2017

Geplaatst 31 okt. 2017 06:07 door Groen Hofzicht   [ 31 okt. 2017 06:09 bijgewerkt ]

Jaarlijks vindt in november hét evenement HIER opgewekt plaats. Met ruim 900 bezoekers en meer dan dertig sessies is het evenement HIER opgewekt het grootste landelijke evenement voor lokale energie-initiatieven in Nederland. Groen Hofzicht zal er een sessie verzorgen over zon op andermans dak, in ons geval: het dak van het hoofdkantoor van Aegon in Mariahoeve, Den Haag. 

Sessie
We geven er antwoorden op vragen als: Hoe is het project aangepakt? Welke afspraken zijn er gemaakt? En hoe is de financiering geregeld? Behalve door Groen Hofzicht zijn er ook presentaties over dit onderwerp door Energiecoöperatie Zuiderlicht​, Duurzaam Groede / Maak onze regio duurzamer en Kennemer Energie​.

Over HIER opgewekt
HIER opgewekt is hét platform voor iedereen die bezig is met lokale duurzame energie, en iedereen die daar interesse in heeft. Voor initiatiefnemers en klanten/leden van energiecoöperaties, maar ook voor samenwerkingspartners zoals gemeenten, provincies, corporaties, verenigingen van eigenaren en serviceverleners. 

Reminder: ALV 31 augustus 2017

Geplaatst 29 aug. 2017 01:43 door Groen Hofzicht   [ 29 aug. 2017 01:43 bijgewerkt ]

Een reminder voor onze leden: aanstaande donderdag 31 augustus is er een Algemene Ledenvergadering. Zie uw mail voor de agenda en vergaderstukken. Het bestuur heet u er graag welkom!

Plaatsen op wachtlijst

Geplaatst 29 aug. 2017 01:21 door Groen Hofzicht   [ 29 aug. 2017 01:21 bijgewerkt ]

Bent u geïnteresseerd in deelname aan het zonnepanelenpark van Groen Hofzicht? De panelen zijn allemaal verkocht. Er is wel een wachtlijst. Vul daarvoor dit formulier in:


Puzzel Groen Hofzicht gelegd

Geplaatst 27 jun. 2017 14:10 door Groen Hofzicht   [ 27 jun. 2017 14:11 bijgewerkt ]

Aegon Nederland verraste de leden van Coöperatie Groen Hofzicht met een toepasselijk cadeau: een meer dan 1000 stukjes tellende puzzel van het bovenaanzicht van onze zonnepanelencoöperatie. Erg leuk! Sicco heeft als eerste de puzzel weten te leggen. Hij mailde deze foto naar Groen Hofzicht.

Je bent ook lid van Coöperatie Groen Hofzicht en hebt de puzzel nog niet in jouw bezit? In nieuwsbrief 5, die je op 27 juni ontving, staat waar en tot wanneer je die kan ophalen. Doen!


Video realisatie zonnepanelenpark Groen Hofzicht

Geplaatst 16 jun. 2017 00:41 door Groen Hofzicht   [ 16 jun. 2017 00:41 bijgewerkt ]


Het complete zonnepanelenpark van Coöperatie Groen Hofzicht is sinds 24 mei 2017 in bedrijf. De intekening voor de panelen vond plaats in september 2017. Binnen vier weken waren alle panelen verkocht aan in totaal 60 huishoudens. Vier maanden later werd het eerste deel van 132 panelen in bedrijf gesteld, het tweede deel van 407 panelen volgde op in mei 2017. 

Aan de werving ging een aantal maanden voorbereiding vooraf, na de eerste bijeenkomst bij Aegon in maart 2016. De verzekeraar lichtte daar het aanbod toe om een aantal daken van het hoofdkantoor voor een zonnepanelen-installatie beschikbaar te stellen, te realiseren door omwonenden. Daarop heeft een aantal omwonenden eerst bij buurtgenoten via onder meer het web gepeild of en hoeveel belangstelling ervoor was. Die bleek zeer groot. Dat was het sein voor de initiatiefnemers om er de schouders onder te zetten. In juli richtten zij Coöperatie Groen Hofzicht U.A. op.

In het gehele traject is er intensief en tot volle tevredenheid samengewerkt met een aantal medewerkers van Aegon. Het bedrijf heeft bovenstaand filmpje samengesteld, in overleg met Groen Hofzicht.

Leden bezoeken zonnepanelenpark Groen Hofzicht

Geplaatst 10 jun. 2017 11:23 door Groen Hofzicht   [ 10 jun. 2017 11:27 bijgewerkt ]

Groen Hofzicht en Aegon mochten vandaag een dertigtal geïnteresseerden rondleiden langs de zonnepanelen-installaties van onze coöperatie. Leden, hun partners en kinderen konden ter plekke het resultaat zien van hun investering en het daarop volgende omvangrijke werk van de zeven vrijwilligers, in samenwerking met Aegon en andere partijen.

Filmpje
De bezoekers werden verwelkomd met koffie, thee en een koekje. In een vergaderzaal konden zij een drie minuten durend filmpje bekijken dat door Aegon over de aanleiding, uitvoering en het resultaat van het project is gemaakt. 

Verrassi
ng
Na de rondleiding was er voor de leden gelegenheid om elkaar verder te leren kennen. Bij het verlaten van het pand was er voor elk bezoekend lid een erg leuke verrassing als blijk van grote waardering van Aegon voor het enthousiasme van de leden en de inzet van de vrijwilligers: een puzzel van de installaties op het Aegon-gebouw, waarvan de foto is gemaakt met een drone. Origineel en zeer gewaardeerd!

Complete zonnepanelenpark Groen Hofzicht is in bedrijf

Geplaatst 24 mei 2017 06:39 door Groen Hofzicht   [ 25 mei 2017 14:05 bijgewerkt ]

www.groenhofzicht.nl

Den Haag, 24 mei 2017 - Den Haag is een zonnepanelenpark rijker. Vandaag heeft Coöperatie Groen Hofzicht haar complete installatie van 539 panelen in bedrijf genomen. Die beslaat meerdere dakdelen van het Aegon-hoofdkantoor in de hofstad. De panelen en toebehoren zijn gefinancierd door 60 huishoudens uit de Haagse wijken Marlot, Bezuidenhout, Mariahoeve en uit Voorburg. De zonnepanelen-installatie levert de eerste 15 jaar ruim 1100 MWh groene stroom op en resulteert na 15 jaar in een CO2 besparing van 953 ton.

Het project is getrokken door zeven bewoners uit de deelnemende wijken. “De afgelopen maanden hebben wij naast onze reguliere banen zeer veel werk verzet om samen met Aegon tot dit mooie resultaat te komen,” zegt coöperatievoorzitter Cees Redegeld. “Dat vereist doorzettingsvermogen, volharding en expertise op allerlei gebied. Ook wisselden wij intensief kennis uit met vergelijkbare initiatieven in vooral Den Haag, en konden wij rekenen op steun van onder meer de 
gemeente en Duurzaam Den Haag.”

Verantwoordelijkheid
Het is het eerste zonnepanelenpark in Den Haag van buurtbewoners waarvoor een bedrijf het initiatief heeft genomen. “Aegon neemt zijn bredere maatschappelijke verantwoordelijkheid serieus”, aldus Rob Spuijbroek, Aegon-directielid. “Dat doen wij met het oog voor de belangen van onder meer onze buren. Daarom hebben wij het zonnepanelenpark van Coöperatie Groen Hofzicht graag mede mogelijk gemaakt.”

Klimaatneutraal
Joris Wijsmuller, wethouder Stadsontwikkeling, Wonen, Duurzaamheid en Cultuur van de gemeente Den Haag, wijst op het belang van projecten als die van Groen Hofzicht. "Den Haag wil in 2040 een klimaatneutrale en duurzame stad zijn. Dat is alleen te realiseren met bewoners en bedrijven”, zegt hij. “Groen Hofzicht is daarvan een zeer aansprekend voorbeeld. Het is mooi om te zien dat deze initiatieven zichtbaar resultaat opleveren.”

Realisatie
Dit project is mede mogelijk dankzij subsidie van de gemeente Den Haag (initiatievenbudget), het Klimaatfonds Den Haag en Fonds 1818. De leverancier en installateur van de zonnepaneleninstallatie van Coöperatie Groen Hofzicht is SolarNRG uit Poeldijk. 

1-10 of 27